noen forberedelsestips før fødsel

Mange lurer på hvordan man vet at fødselen på hunden er rett rundt hjørnet. Vel, tenkte å skrive litt om dette og ting man burde handle inn som kan hjelpe deg med fødsel og annet.

Det jeg kjøpte inn til min hunds fødsel var blant annet et termometer til å måle temperaturen til tispa. Dette skal du gjøre hver dag den siste uken før fødsel. Da finner du ut hva som er normal temp. ca, og du vet at fødselen er like rundt hjørnet når den har sunket veldig mye i forhold til hva du har hatt av temperaturer tidligere. Lotta lå på 37,8 og neste dag målte jeg og da var hun på 36,9. Da var det på tide med fødsel snart, men temperaturen skal stige opp igjen før det er i gang.

Dette kjøpte jeg på Vitus Apotek. Det er fra Microlife og har 2 års garanti. 107 kroner.

Du må også kjøpe inn et kvalitetsfôr til hunden før fødselen. Den siste uka før fødsel fôret jeg Lotta på Royal Canin valpefôr, da det er mye energi og tilskudd som er bra for valpene. Hun går også på valpefôret nå som hun dier (gir de melk), siden hun trenger mye energi og da er valpefôr det som passer best.

Royal Canin sekk med 3 kg valpefôr koster under 250 kroner på min nærmeste dyrebutikk.

Også var det jo angående valpekassen. Jeg har en god del pledd i valpekassa, men er ikke så dum at jeg lar de pisse gjennom alle pleddene. Jeg har lagt et stofflag over treverket nederst og teipet fast med sånn sterk sølvteip. Deretter la jeg to-tre pledd rundt i hele kassa for å få det mykere, så la jeg en voksduk (som er vanntett) over. Oppå det la jeg et filleteppe og et fleecepledd, som de kan ha. Når de blir litt eldre (3 uker ca) blir jeg til å legge aviser i halve kassa.

Her ser dere voksduken som jeg har. Den kostet 99 kroner på Princess.


Under voksduken her ser dere en haug med fleecepledd. Disse er bra for å holde varmen i kassen, men samtidig for å gi et mykere underlag. Både Lotta og valpene stortrives i valpekassa 🙂

Og sist men ikke minst, er det utrolig viktig at tispa har tilgang til FRISKT VANN hele tiden. Hun skal kunne drikke når enn hun vil! De blir nemlig ganske uttørket og sliten av all melkingen til valpene, og det kan bli varmt for mor og ligge hele dagen med valpene klynget tett inntil, derfor er det lurt å ha en vannskål enten rett utenfor valpekassa eller i et hjørne inni der det ikke søles utover. Sørg for at det er friskt vann!

Ellers har vi jo noen tydelige tegn på at oppblokkningsfasen er begynt: Graving og roting i tepper (i valpekassa), er urolig i den forstand at hun reiser seg, legger seg, finner ikke ut hvor hun skal "gjøre av seg" på en måte. Peser veldig mye. Temperatur har sunket, så stiger igjen like før fødsel. Spiser lite til ingenting. Drikker mye.

Om det er noe mer viktig dere lurer på, så har dere alltids google 🙂

Og ja, jeg skal selge alle valpene. (Om jeg ikke beholder en, men det er ikke sikkert)

57 kommentarer

Siste innlegg