“Dumme” spørsmål og svar

(Svarene er ikke nødvendigvis riktige, but Google is my bestfriend!)

Hvorfor har mange afrikanere store neser(nesebor)?

– Det kan ha noe med klima å gjøre. Med større nesebor kan de puste inn mer luft, noe som trengs hvis det er mindre oksygen i luften (sånn som enkelte steder i Afrika).  I store deler av Afrika har de ikke behov for å varme opp luften de puster inn, noe vi nordmenn må gjøre. Flertallet av nordmenn har små, smale neser og små nesebor som varmer opp luften vi puser inn før den kommer til lungene.

Hvorfor blir vi eldre og dør?
– Genetisk er cellene våre “programmert” til å slutte å dele seg etter ca 120 år. Denne prosessen blir “speedet” opp alt etter hvordan vår livsstil(kosthold, stress og andre giftstoffer) er og vårt samfunn. Vi eldres og dør av denne grunn.

Hvorfor er snøen hvit, og is blank?
– Hvis du tenker over det, virker det merkelig at snøen er hvit egentlig – siden det bare er masse vann som har blitt frosent. Så hvor får snøen den karakteristiske fargen? Snøen er nemlig sammensatt av masse små krystaller som har falt sammen, så det er millioner av fasetter som lyset kan reflektere i, i millioner av retninger. Derfor er effekten du ser “hvit. Is er også krystaller, men for det meste uten luft. Derfor får ikke lyset samme refleksjonsmuligheter fra isen som det får fra snøen, og du ser isen som blank.

Hvorfor er planeter runde?
– På grunn av tyngdekraften. Siden det er like jevnt på begge sider av objektet, i dette tilfellet planetkjernen, er det en lik mengde gravitasjon som trekker inn massen på alle sider.

Hvorfor smaker sjøvannet salt?
– Når det regner og vannet renner langs fjell, bakker og landskap, løser vannet ut salt fra steiner. Deretter skylles saltet sammen med vannet inn i bekker og elver, for til slutt å ende opp i havet. Saltet holder seg i sjøen fordi det ikke er noen plass for vannet å renne ut av sjøen.

Hvorfor gråter vi når vi er trist?
– Det er noe usikkert, men menes å være en kjemisk reaksjon i kroppen som et resultat av en følelse som involverer smerte eller tristhet. Nyfødte barn feller ikke tårer, for de har enda ikke evnen til denne kjemiske reaksjonen som er nødvendig for tårer.

Hvorfor faller vi?
– Sånn at vi kan lære å ta oss selv opp igjen

  
Har du noen morsomme spørsmål med svar?

Siste innlegg