janteloven

  •   

Janteloven. Loven som Aksel Sandemose skrev. Benytter vi oss overhodet av den, den dag i dag? Jeg mener at vi gjør det, selv om det er veldig ubevisst. Hvor ofte tar du deg selv i å ikke like en person som har oppnådd mer enn deg selv? Hvor ofte irriterer du deg over den smarteste i klassen? Hvor mange ganger har du baksnakket noen med dine venner, på grunn av at den personen tror den er noe? Jo, alle gjør dette til tider. Tenk tilbake, og tenk deg godt om – bruker du virkelig ikke janteloven?

Nå vil jeg gå litt nærmere inn på budene i janteloven, og under hvert bud kan dere lese et bud fra antijanteloven.

1. Du skal ikke tro du er noe.
Du er enestående.
– Hvis man ikke skal tro man er noe, hva skal det bli av hver enkelt person da? Jeg opplever mye gjennom kommentarer på bloggen akkurat dette punktet, at jeg tror jeg er noe fordi jeg ligger på 1. plass. Jeg tror jeg er kjendis, jeg tror jeg er så pen osv. Selv om jeg aldri har sagt at jeg tror det, drar mange automatisk konklusjoner om at det er slik jeg er – og sånn er det bare. La meg si dere noe: jeg tror jeg er noe. Jeg tror jeg er en god person, jeg tror jeg er en flink blogger, jeg tror jeg er omtenksom, jeg tror jeg er pen. Ja, dere leste rett. Jeg tror jeg selv er pen, fordi jeg liker mitt eget utseende. Jeg vil heller tenke godt om meg selv, enn å gå rundt og hate meg selv og hvordan jeg ser ut.

2. Du skal ikke tro du er like mye verd som oss.
Du er mer verdt enn noen kan måle.
– Vi skal altså tenke dårlig om oss selv – vi skal være mindre verdt enn alle. Dette blir helt feil i mine øyne. Jeg syns man skal tenke positivt, at man er veldig mye verdt for mange personer. Jeg syns jeg er verdt mye for både mine venner, familie og meg selv. Jeg synes jeg er verdt like mye som alle andre. DU er verdt like mye som alle andre, og som meg.

3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
Du kan noe som er spesielt for deg.
– Jo, du skal tro du er så smart som bare det. Du må ha troen på deg selv, og tro at du har et godt hode. Jeg tror jeg er smart, og kan få 6 i alle fag. Jeg tror jeg er så smart at jeg kan gjøre en forskjell i samfunnet. Jeg tror jeg er så smart at jeg finner bedre løsninger på problemer enn andre kan. 

4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
Du har noe å gi andre.

– Vær deg selv, vær en bra person og still deg på linje med alle andre. Som sagt – alle er like mye verdt og ingen er bedre enn andre i mine øyne. Selvfølgelig liker jeg enkelte personer bedre enn andre, men det handler om personlighet og hva jeg faller for hos de rundt meg. Det handler også om hvor godt man kjenner en person. Ikke døm andre, og ikke klassifiser personer. Have an open mind!

5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
Du har gjort noe du kan være stolt av.

– Du vet mye, og du kan til og med vite mer enn andre. Ikke bry deg om hva andre sier. “Du vet best selv”. Gjennom bloggen har jeg opplevd utrolig mange kommentarer som påpeker både det ene og det andre om meg som overhodet ikke er sant – men fremdeles står de på sitt. Jeg skal altså bare være stille, fordi de vet best? Nei, jeg nekter. JEG vet alt om meg selv så mye bedre enn alle andre, og nekter å bli hysjet på for å sitte å høre på løgner om meg selv.

6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
Du har store ubrukte ressurser.
– Jeg tror jeg er mer enn andre. Jeg tror jeg er en større blogger enn andre, jeg tror jeg er en bedre venn enn andre, jeg tror jeg er smartere enn andre. Selvfølgelig kan man tro man er mer enn andre mennesker. Lev livet ditt akkurat som du selv ønsker, og vær stolt over deg selv. Vis deg fram, rampelyset er ditt.

7. Du skal ikke tro du duger til noe.
Du duger til noe.
– Hvis alle skulle tro at de ikke duger til noe som helst, hadde vi ikke hatt noen store personer i dagens samfunn. Vi hadde ikke hatt noen ledere, og ingen som kunne gjøre en forskjell. Alle hadde hatt dårlige tanker om seg selv. Nei, STOPP der. DU duger til noe. Jeg duger til noe! Alle duger til noe, det handler bare om å finne ut hva. Kanskje jeg ikke er så flink med husarbeid, men jeg er helt rå å lage gode burgere.

8. Du skal ikke le av oss.
Du kan godta andre.
– Du har full rett til å le av andre, selv om man ikke skal le av personer på en ond måte. Prøv heller å le med andre, enn av. Hvordan føler du deg hvis mennesker rundt deg ler av deg fordi du gjør noe feil? Det føles veldig nedlatende ja, og du føler deg dårlig. Men hvordan føler du deg derimot hvis mennesker rundt deg ler MED deg? Jeg selv elsker den følelsen.

9. Du skal ikke tro noen bryr seg om deg.
Det er noen som er glad i deg.
– Jeg har venner, familie, alle mine nære og kjære. De bryr seg om meg, de vil mitt beste, de ønsker at jeg skal ha det bra – akkurat på samme måte som jeg ønsker alt godt for dem. Det er mange som er glade i meg, kanskje enda flere som er glade i deg. Du er elsket av noen, aldri glem det.

10. Du skal ikke tro du kan lære oss noe.
Du har evnen til å forstå og lære av andre.
– Man kan alltid lære av andre. Mange har kanskje lært å bli en bedre blogger av meg, mange har kanskje lært å bry seg mer om andre av meg fordi jeg gjør det? Jeg vet ikke, men jeg tror at man alltid har godt av å lære ting når man omgås med andre. Du blir aldri for gammel til å lære 🙂

Vi må bli flinkere til å tenke positivt, og la være å fokusere på evnen til å trykke hverandre ned. Fokuser derfor på budene skrevet under hvert enkelt jantelov-bud, de i kursiv skrift. Det er så mange som bruket janteloven til å mobbe og undertrykke andre mennesker. Det er nok vanskelig å unngå å bruke den i det hele tatt, men man skal være forsiktig så man ikke sårer andre. 

Siste innlegg