tannlegeskrekk

Hei!

Nå skal jeg fortelle dere noe sykt weird som skjedde her om dagen. Dere vet de blå smurfpakkene med rosa fruktputer eller hva det heter? Vel, jeg elsker det godteriet og hadde fått en pakke med sånne i påskeegget mitt. Til min store skuffelse var de steinharde (normalt skal de jo være myke), men jeg spiste hver eneste en uansett. I det jeg tygger på de 2-3 siste så tygger jeg plutselig på noe som er enda hardere. Og hva var det? Jo, nesten halve tannen min. En av jekslene bak i munnen hadde knekt av og det var nesten hele overdelen av tanna. Så nysjerrig som jeg er tar jeg en pinsett og forsøker å plassere biten der den skulle være, kun for å se om den passet. Og det gjorde den, men det er ikke det som er problemet – problemet er at jeg ikke fikk den av igjen!! Jeg prøvde til og med å pirke biten av med pinsetten, men den sitter bom fast og det har den gjort i flere dager nå. Jeg tenker bare på alt som må legge seg mellom biten og tanna som blir å ligge der til det råtner nå haha O.o

“Gå til tannlegen asap” tenker vel du. Ja, det er jo en logisk ting å tenke – men jeg har faktisk ikke vært hos tannlegen på over tre år. Jeg har så tannlegeskrekk at bare tanken på at jeg må bestille en tannlegetime gjør meg anspent i flere dager, og jeg gruer meg. Deretter ender det opp med at jeg aldri ordner meg noe tannlegetime. Jeg har måttet fått dormicum hele tiden hos tannlegen, et lite glass med drikke som slår meg helt ut og gjør at jeg ikke husker noe som helst. Man blir nærmest litt full av den. I tillegg har jeg hatt med meg mamma og pappa i alle år, men nå begynner jeg å bli litt for stor til det så det hadde ikke vært annet enn flaut. Derfor har jeg tenkt at jeg får heller snakke med fastlegen min og få litt tips og råd, så jeg kommer meg til tannlegen. Fysj, grøsser bare av ordet tannlege. En gang jeg var hos tannlegen for å bygge opp på en tann, klarte hun å borre i tunga mi – og det hjalp ikke akkurat mye på skrekken jeg hadde fra før av. Jeg har trekt så utrolig mange tenner, borret, hatt regulering og gud vet hva – så det er litt merkelig at jeg har denne skrekken. Men jeg hadde ikke noe valg når jeg var yngre, timekort kom i posten og mamma dro meg med, jeg fikk dormicum og de fikset alt – men nå som jeg er snart 21 år er det ingen som bestemmer at DU skal til tannlegen. Det dukker ikke opp noe timekort i posten, det er ingen foreldre som drar deg med eller noe. JEG må ta intiativ for å dra til tannlegen, og når det kommer til meg er det noe jeg rett og slett ikke klarer å ta intiativ til.

Hva er dine beste tips mot tannlegeskrekk? Har du noen dårlige opplevelser fra tannlegebesøk? 


Meg med regulering for 100 år siden, og rett etter jeg hadde tatt den av. Også et delikat bilde av 3 av de 100 tennene jeg har trukket, mm.
Noen som husker når jeg så slik ut? haha!

48 kommentarer
  1. Alkohol! Bästa vännen mot skräck i alla lägen, desvärre får du nog inte så bra reaktioner. 😉

  2. Å skaffe seg en tannlege som du liker! Det hjalp meg. Bytta til privat tannlege og wips – tannlegeskrekken er vekk 🙂

  3. Husker utrolig godt den tiden du så slik ut! Når man tenker over det har jeg lest bloggen din utrolig lenge. Siden 2009 eller noe? Hater tannlegen selv, så jeg forstår godt at du ikke har noe særlig lyst til å dra dit..

  4. Hadde utrolig tannlegeskrekk før. Jeg besvimte hver gang jeg satt meg i stolen hos tannlegen. Etterhvert ble løsningen dormicum, men en gang knakk fortannen min. Jeg fikk beskjed fra tannlegen min at jeg måtte gå på Tannlegevakten, noe som jeg gjorde. Der hadde de ikke dormicum, men jeg hadde ikke noe valg annet enn å gjennomføre behandlingen. Jeg var hysterisk, men de tok godt vare på meg, og ga meg en fin tannlegeopplevelse. Med andre ord, møt frykten din. Den vil no ikke gå helt bort, siden min er ikke borte enda, men må man så må man ikke sant? De har også et senter for odontofobi, altså tannlegeskrekk. Det kan du jo kanskje sjekke ut? Verdt et forsøk

  5. Slår ikke meg. Hadde først stang bak tennene noen år. Så måtte jeg trekke 6 tennner og detettet ha regulering med strikker på alle tennene hvær dag og natt. Om natta hadde jeg også en bøyle festet til munnen og rundt hele ho, noe som slett ikke var godt å sove med. Men gu så glad jeg er går de fine tennene jeg har nå i dag. Anhrer ikke ett sekund på alt jeg måtte gjennom. Dette klarer du. Bare bit i det sure eple, det hjore jeg vær gang.

  6. Skjønner det godt! Har så tannlegeskrekk at de gangene jeg ha måtte borre, har jeg hatt full narkose :/ jeg blir så anspent at den vanlige bedøvelsen ikke funker..

  7. har selv tannlege skrekk men som en nevnte der oppe er det veldig godt å ha en tannlege du liker, som tar hensyn til at du er redd og spør hele tiden om det går bra med deg. Men uansett hvordan går det med deg, Therese? 🙂 du skrev for litt siden at du var sykemeldt og at det var personlig, kommer du til å skrive noe om det etterkvert? Håper alltid er bra med deg <3 går du forsatt til psykolog?

  8. Jeg har selv jobbet innenfor tannhelsesektoren, hvor jeg har møtt en del pasienter med tannlegeskrekk. Det er ingen skam å være 21 år å ha med seg noen. Det finnes pasienter som må ha bind for øynene før de går inn i stolen.. Så det er ikke feil å være redd.
   Syns du skal snakke med tannlegen og sekretæren, fortell dem at du er redd. Ut i fra det vil tannlegen jobbe rolig og forsiktig (som oftest), og du vil heller ha en mer behagelig opplevelse. Om du fortsatt trenger dormicum så kan du si ifra om dette.

  9. har det akkurat likt som deg og har alltid fått den drikken! Er 3 år siden hos meg også nå, bestillte tannlegetime for 2 dager siden, grøss!! Gjett om jeg gruer meg 😰😱

  10. Jeg er 25 år og har fortsatt med mamma til tannlegen. Hvis jeg MÅ til tannlegen går jeg dit…. men jeg var ikke hos tannlegen på nesten 10 År, og fant ut at det er mindre smertefullt med et besøk dit. 🙁

  11. Jeg har alltid hatt tannlegeskrekk, og gråter før jeg går inn til tannlegetimen min hver gang. Har faktisk hatt med meg typen og en gang, og jeg er 19 år nå.. Haha. Har vell engentlig funnet ut at det ikke er noe som hjelper mot skrekken. Men det du kan gjøre er å finne en tannlege som er spesialist på folk med tannlegeskrekk. Ja, det finnest faktisk! Da snakker de og behandler deg som om du er en liten unge, og de tar mye ekstra hensyn til tannlegeskrekken din! Lykke til 😀

  12. Søstra mi dro til en tannlege der hun fikk narkose, da fiksa de alt som var galt med tennene på samme tid 🙂

  13. kjenne me igjen i den skrekken å har det heilt likt, droppa å dra i to år pga skrekken å fikk før det samme som du fikk. no som e har blitt eldre å må prøve og komme me på tannlegen sjøl med den sykeste skrekken, her e mitt tips som har hjelpt me enormt: hør på MUSIKK med ørepropper, samt som du lukke øynene.. det hjelpe å e det eneste som hjelpe for me uten mamma eller pappa:) du får konsentrasjon vekk fra hvitedrakte og skummelt utstyr

  14. Jeg kan ærlig talt si at jeg føler 100% det samme som deg!! Lider av såpass angst og tannlegeskrekk at jeg heller ikke har vært hos tannlegen på leeenge. De få gangene det faktisk er verdt det å gå til tannlegen, er når jeg har fått såpass vond tannverk at alternativet med å gå til tannlegen ikke er verre enn tannverken..
   Jeg har myyye i munnen som er halvfikset på.. Rotfyllet, lagt i midlertidig fylling, og fått beskjed om å kommet tilbake om noen uker for å legge i permanent fylling. Går jeg tilbake? Eeeh nei.. Og så faller den midlertidige fyllingen ut, og så blir det ille igjen..
   Er en ond ond sirkel!
   Jeg har verdens snilleste tannlege (nå.. hun jeg hadde før var djevelen selv), men det hjelper ikke.. Jeg sitter på venterommet å strigråter, hyperventilerer og skjelver. Har aldri fått noe beroligende da, noe jeg nesten synes er dårlig gjort.. Kunne egentlig godt tenkt meg narkose hver gang de skal gjøre noe i kjeften min, men det er jo en ganske stor påkjenning for kroppen..
   Håper vi klarer å manne oss opp begge to, og klare å komme over denne ekle skrekken som ødelegger så mye!
   Ønsker deg masse lykke til <3

  15. Hei! Jeg sleit med en forferdelig tannlegeskrekk i godt over 15 år. Jeg er 20 nå, og for kanskje 1-2 mnd siden så fikk jeg et tilbud om å dra til tannlegen, da dette året jeg fyller 20 så får man 75% rabatt hos de. Vet ikke om dette gjelder alle steder, men det gjorde det her i hvert fall. Problemet var at min fortann var blitt utrolig stygg, og jeg hadde ikke vært hos tannlegen på 2 år. For 5 år siden, eller mer, så måtte jeg rotfylle den ene fortanna pga en betennelse i nerven… Det gjorde tannlegeskrekken MYE verre. Den opplevelsen var grusom, men jeg tenkte jeg skulle dra opp til tannlegen. Noen søvnløse netter etter at jeg bestilte time, klarte jeg å komme meg opp til tannklinikken fordi jeg visste dette kun var en sjekk.
   Viktig å nevne her er at jeg flyttet i sommer, rett etter videregående til en ny by. Ergo fikk jeg en helt ny tannlege. Hun var så utrolig søt og snill, og var mer enn villig til å hjelpe meg. Vi gikk gjennom hva som måtte skje trinn for trinn. Var ikke mye galt med tennene mine, et lite hull pga en gammel fylling lå litt feil, og pussing av fortanna. Andre timen jeg kom til så gikk jeg gjennom problemene mine sammen med tannlegen en gang til. Jeg har nemlig blitt skreket til og kjefta på av så mange tannleger fordi jeg alltid får vondt, selv om jeg har fått bedøvelse! Jeg kan få bedøvelse 3-4 ganger og fortsatt kjenne at det gjør utrolig vondt. Etter en kjapp undersøkelse da tannlegen nå skulle sette bedøvelse kom hun fram til at jeg har en veldig annerledes anatomi ved tannkjøttet enn det som er vanlig. Hun måtte sette sprøyta på mange steder for å ordentlig bedøve. Hun brukte ikke mer enn de tidligere tannlegene gjorde, hun var bare mer strategisk. Alt hun gjorde forklarte hun nøye, og vi hadde en ordning med at jeg kunne løfte hånda mi om jeg fikk vondt. Har aldri i mitt liv følt meg tryggere og bedre tatt vare på. Kjente ingen smerte i det hele tatt! Det er ganske bra, fordi det viste seg at de andre metodene som ble brukt for å bedøve meg ikke funket. Jeg ble altså borra i uten noen bedøvelse overhodet.
   Dette ble en lang historie, men poenget er å finne en god tannlege. En tannlege du kan stole på, og som veileder deg skritt for skritt. Du må ikke føle at du er nødt til å gjennomføre det som trengs med en gang, du gjør det i ditt eget tempo. Personlig så var jeg anspent i hele kroppen, og hadde ikke lyst til å la noen ta på tenna mine. Jeg er så glad for at jeg ga denne nye tannlegen frie tøyler, fordi det var helt fantastisk. Null smerte, null problemer. Og fortanna mi er som ny haha 🙂
   Dersom du finner en tannlege som er tålmodig nok, og flink nok med det han/hun driver med, så vil du se at du får en helt ny opplevelse. For meg var det så utrolig gøy å komme over en frykt som jeg har hatt mesteparten av livet mitt. Jeg kan nå si at jeg ikke er redd lenger. I hvert fall ikke med mindre den tannlegen flytter 🙂

  16. Herregud, kjenner meg ALT for godt igjen i det der med tannlegen…..Jeg må gå til barnetannlegen enda, fordi det er de eneste som tar hensyn og har “kjent” meg i alle år, og selv om det føles litt tryggere, så må jeg fortsatt ha med meg mamma. Jeg er snart 18 og det begynner å bli litt flaut ja, men jeg klaarer bare ikke å dra dit alene…Gruer meg også noe sinnsykt selv om jeg vet at mamma blir med…..Men du er hvertfall ikke alene da, om det er en trøst!

  17. 1. kan du lage et innlegg av hvordan du sminker brynene dine ? 🙂
   2. Det eneste tipset jeg kan gi er å finne en god tannlege. Finne en man kan være trygg på, du kan sjekke på legelisten.no, hvor folk har kommentert på tannlegene sine. Jeg fant min der, og er veldig glad for han jeg har nå, føler meg veldig trygg. Fikk skrekken etter at en tannlegeassistent klarte å lage et stort hakk i fortanna mi, så tok en stund før jeg turte å gå.

  18. Kan du lage blogg innlegg om rommet ditt?
   Eller hvordan du følte deg selv som 14 åring, hvordan du såg ut og sånt om du slet med noe?

  19. Therese, litt rart å si det.. men jeg ble litt letta nå! Jeg har heller ikke vert hos tanlegen på 3år(egentlig mest pga prisen) og her for en god stund siden, våknet jeg opp en søndags morgen etter å ha vert ute på festligheter og inntatt mye vin (som gjør tennene mine “porøse”) med mine venninner, merket jeg en veldig skarp kant i den ene tanna mi som jeg har hatt hull i og har sånn fylling (heter det det?) i nå. Nå har jeg bare halve tanna som holder den på plass, og spiser jeg div ting så flytter fyllet på seg så jeg må dytte det litt på plass.. der kommer det også matrester og jeg VET jeg må gå te tannlegen ganske snart, men jeg er rett og slett pisseredd.
   lykke til! *ler*

  20. Er også redd for tannlegen. Har prøvd i en evighet nå med å bestille time,men klarer det rett og slett ikke :p

  21. Har også sykt tannlege skrekk, sist jeg var hos tannlegen og bare skulle borre i et lite hull, så knakk tannlegen tanna mi. Siden har jeg ikke ville ha gått dit.

  22. Det faktisk jævligste jeg vet med å være hos tannlegen er at jeg får så lett brekninger, og ihvertfall når de må ta røntgenbilder! Brekker meg med en gang og spytter den greia ut, det tar nesten en time før jeg klarer å ta meg sammen og puste rolig.. Ellers hater jeg å ligge med kjeften åpen lenge og borre!

  23. jeg har tannlegeskrekk å måtte i full narkose selvom jeg bare skulle ha vanlig check up. jeg fikk mye dormicum jeg også, men det fungerte ikke opptimalt det heller da det kun halverte frykten. hvis jeg skulle ha uten, ente tannlege timen opp i oppkast , besvime fler ganger,pannikk annfall og ja.. en veldig ubehaglig opplevelse, derfår ble jeg sendt til narkose hver gang etter mange uheldige fårsøk. alle sier att det bare er å bite tenna sammen men, det er det ikke! for her det snakk om ANGST. jeg er 20 år og fortsatt ikke “vokst det a meg”. Etterhvert ba jeg om å få behandling, nå går jeg i angstbehandling for tannlegeskrekk, det vill si at jeg i den første tiden måtte til tannlegen en gang hver 14.dag. Det har vært en lang,jævlig, og drit skummel reise, men idag er jeg nesten “frisk”. jeg klarer å igjennomføre en vanlig tannlege skjekk uten at jeg får pannikk annfall,spyr eller svimer a. Går fortsatt i behandlig, og håper jeg blir 100% kvitt det. Gått i behandling i snart 2 år, og jeg er utrolig glad for at jeg valgte å gjøre det. hvis du lurer på noe så kan du godt bare spørre meg 🙂

  24. Kjipt å høre om tannlegeskrekken, håper du kommer deg dit. 🙂
   Så søt du var når du var ung! 🙂 Alltid vært pen du, nå er du den deiligste jenta jeg vet om.
   Håper på nytt blogginnlegg snart. Elsker bloggen din, elsker deg <3<3

  25. ABA-tannlegen i Tromsø!!!!!!! Veldig snille og kjekke mennesker som har ditt velvære som førstepri forran tennene dine 🙂 De legger tilrette for at du skal ha det bra i tannlegestolen, og har bla. en TV i taket som du kan se på når de holder på i munnen din. Forøvrig så var ikke mitt besøk der i nææææærheten av hvordan det var når jeg var hos den kommunale tannlegen fram til jeg fylte 20 år. Mye bedre – og jeg har satt meg opp på årlig kontroll hos dem fra nå. Bare ett tips 🙂

  26. Hei,
   Dra til tannlege Anders Engbakk (?) på Tromsø Tannlegesenter. Han er kjempeflink! Jeg var selv pissredd tannleger før jeg kom til han, og hadde ikke vært hos tannlegen på veldig mange år før en bit av tanna mi knakk av og jeg måtte bite i det sure eplet. Det viste seg at det var en grunn til at tanna knakk, en del måtte gjøres, men han er så flink! Jeg sa at jeg hadde tannlegeskrekk og han er så super! Forklarer hva han gjør, hva han bruker og hva som skal skje. Du kjenner nesten ikke at han roter rundt i munnen. Veldig flink!
   Er litt over et år siden tanna mi knakk, og jeg var på årlig kontroll for noen uker siden. Grua meg ikke i det hele tatt til å dra (+ gikk veldig fint da og).

  27. Hei!
   Siden jekselen din knakk kan det være tegn på at det kan være er ett stort hull i den. Jeg ville anbefalt deg å reise til tannlegen så raskt som mulig. Si i fra at du har tannlegeskrekk, og de fleste tannleger vil ta hensyn til det. Og det er ingenting i veien med å ha med foreldre eller spørre om Dormicum selv om du er 20 år 🙂
   Tror du vil innse etter at du har vært i gjennom en tannlegetime med en hyggelig tannlege som tar seg god tid, at mye rundt tannlegeskrekk ligger i tiden en gruer seg. Hopp i det! Det er mitt beste tips. Tannleger flest er helt normale, hyggelig mennesker 🙂
   Hilsen soon to be tannpleier

  28. Har tannlegeskrekk selv, og blir dårlig med tanken! Men du som bor i Tromsø vil jeg anbefale tannlege kjærstad i sentrum! Han (tannpleierne) som jobber der er utrolig hyggelige og omtenksome. Selv når jeg begynte å grine når hun bare skulle sjekke tennene mine… o.O

  29. Hei. Jeg har utrolig tannlegeskrekk, var til tannlegen for noen dager siden. Da hadde jeg fått et ganske stor hull under rotfyllingen som må borres med bedøvelse. Og dette kunne ta laang tid. Når tannlegen fortalte dette knakk jeg sammen av redsel. Jeg er livredd og har vært det i alle år. Bare tanken gjør meg redd og kvalm. Jeg har veldig lyst til å avbestille timen, men samtidig vil jeg ikke få vondt eller få ødelagte tenner, Så må bare presse meg og prøve å tenke positiv. Uff – ble mer nervøs nå..
   Lykke til 🙂 det er bedre og bare få det unnagjort 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg